NSJG ÖKO

“Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban”
(Mahatma Gandhi)
ökoiskola
A 2012/13-as tanév ökoprogramjai, eseményei:
Frissítve:


Nagy Sándor József Gimnázium

Iskolánk a főváros közvetlen közelében, szép természeti környezetben, a Budai-hegység kedvelt kirándulóhelyeinek szomszédságában található. Budakeszi kisváros, és iskolánk is megőrizte az ebből adódó előnyöket: viszonylag kis létszámú intézmény, 2-2 párhuzamos osztállyal évfolyamonként. Ebből adódóan személyes kapcsolat van az idejáró diákok között, s az itt dolgozók is mindenkit ismernek. Ez családiassá teszi iskolánkat, mely fontos meghatározója működésünknek, pedagógiánknak.Budakeszin 1964-ben kezdődött a gimnáziumi oktatás, de ekkor az iskola még nem önállóan működött, hanem az általános iskolával együtt. 1980-tól vált szét a két intézmény. 1989 óta iskolánk a Nagy Sándor József Gimnázium nevet viseli. Kezdetben a profilunk a testnevelés tagozat volt, majd ennek megszűnése után, 1991-től fél osztály informatika és fél osztály német nyelvű tagozatos osztályt indítottunk az általános képzés mellett. Jelenleg a 2004/2005-ös tanévtől kezdve az „A” osztályaink informatika tagozatos képzést adnak, a „B” osztályban pedig 0. éves nyelvi képzés van angol illetve német nyelvből. 
Gimnáziumunk  2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett pályázaton elnyerte az  Ökoiskola  címet. Ez a cím annak elismerését jelenti, hogy iskolánkban átgondoltan és intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkozunk a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti- és egészségneveléssel.

Hagyományok

Bár iskolánk nem túl régi, mégis működését az egyre szaporodó hagyományok jellemzik. Ilyen fontos események az iskola életében a gólyatábor, a gólyabál, a szalagavató, az iskolai karácsony, a tavaszi Nagy Sándor Napok rendezvénysorozata, az évenkénti öregdiák találkozók, a sokféle sportverseny, a testvériskolai kapcsolatok keretében a biztos őszi programot jelentő nagyváradi utazás, tavasszal pedig a nagyváradi diákok vendégeskedése nálunk, a ballagás.Erősíti a közösség összetartását a 2000-ben felavatott iskolazászló és az iskolai nyakkendő, ami 2002 óta ünnepi öltözékünk szép kiegészítője, s egységes megjelenést jelent az iskola nevével ellátott fehér „tornapóló” is, melyet különböző rendezvényeken is szívesen viselnek diákjaink. Fontos hagyomány a kétévente megjelenő évkönyvünk. A kialakult tradíciók eredményeképpen igazán hangulatos, családias légkör fogadja az újonnan érkezőket, a visszajárókat és az érdeklődőket. Ezt a sort szeretnénk bővíteni az ökoiskolai programokhoz kapcsolódó újabb rendezvényeinkkel is.

Kapcsolatok:

Iskolánk 1990-ban testvérkapcsolatot épített ki a nagyváradi Ady Endre Líceummal, a 2003/2004-es tanévben pedig a bécsi Wenzgasse Gimnáziummal vetettük meg egy ígéretes kapcsolat alapjait. Azóta a Comenius program keretében több bilateriális és multilateriális pályázaton is sikerrel szerepeltünk, így diákjaink ellátogathattak például Görögországba, Olaszországba, Ausztriába, és az onnan hozzánk érkező diákokat is vendégül láthattuk.

Két új pályázatot nyújtottunk be a 2011-2013-as ciklusra, s nagy örömünkre szolgál, hogy mindkét pályázatunk újra sikerrel járt. A bilaterális projektünkben egy olaszországi iskolával működünk együtt, Bormió városban egy idegenforgalmi téma kidolgozásán, míg a multilaterális projektben francia, cseh, görög és olasz iskolákkal lesz közös munkánk, melynek célja a sztereotípiák elleni küzdelem. Iskolánk fennállása óta szoros együttműködést tart fenn a település intézményeivel, ezen belül főleg az iskolákkal és az Önkormányzattal, igyekszik kivenni részét Budakeszi kulturális életéből, és cselekvő részt vállalni a mindennapokban. Ezeket a törekvéseinket a rengeteg verseny, társadalmi munkák, ünnepi megemlékezések, sport és kulturális rendezvények igazolják.

Ökoiskolaként együttműködünk civil szervezetekkel. Egymás céljait kölcsönösen támogatjuk  közös programokat szervezünk a Budavidék Zöldút Szövetséggel, a Budakörnyéki Natúrparkért Egyezülettel és a TordasZoo Állatfarmmal.

Alapítványok:

Gimnáziumunknak két alapítványa van. A Molnár György Alapítvány alaptőkéjének éves kamatát minden évben az iskola legjobb tanulója kapja meg. Másik alapítványunk, a Pro Educatione Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy bárki anyagi támogatást nyújthasson az iskolai oktató-nevelő munka feltételeinek javításához.


Partnereink
TordasZoo
Naturpark

NSJG 2012